ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ

  • Οι αναρχικές ρίζες της γεωγραφίας του Simon Springer
  • Η ανθρωπολογία της ουτοπίας του Dan Chodorkoff
  • Οικοφεμινισμός (επιμέλεια Σταύρος Καραγεωργάκης)
  • Η πολιτική της κοινωνικής οικολογίας. Ελευθεριακός κοινοτισμός της Janet Biehl 
  • Η αναγκαιότητα του κοινωνικού ελέγχου του István Mészáros 

 

και σε ψηφιακή μορφή τα εξής:

  • Κριτική θεωρία της επικοινωνίας του Christian Fuchs
  • Ο Vιctor Jara και το κίνημα Nueva Cancion της Χιλής του Gabriel San Román
  • 500 χρόνια αντίστασης του Gord Hill

 


 

  Simon Springer: Οι αναρχικές ρίζες της γεωγραφίας 

Στις Αναρχικές ρίζες της γεωγραφίας, ο Simon Springer θέτει τις προϋποθέσεις για μια ριζοσπαστική πολιτική δυνατοτήτων και ελευθερίας μέσα από μια συζήτηση για τις εξεγερσιακές γεωγραφίες που καλύπτουν τις καθημερινές μας εμπειρίες. Προσεγγίζοντας τις αναρχικές γεωγραφίες ως καλειδοσκοπικές χωρικότητες που επιτρέπουν τη δημιουργία μη ιεραρχικών σχέσεων μεταξύ αυτόνομων οντοτήτων, ο Springer επιχειρεί να διαμορφώσει μια νέα πολιτική φαντασία. Δεν μπορούμε πλέον να δεχτούμε τις άθλιες, αρχαϊκές γεωγραφίες της ιεραρχίας που μας αλυσοδένουν στον κρατισμό, τον καπιταλισμό, την κυριαρχία του ενός φύλου, την φυλετική καταπίεση και τον ιμπεριαλισμό. H γεωγραφία πρέπει να γίνει όμορφη όπου το σύνολο της αποδοχής της ευθυγραμμίζεται με τη χειραφέτηση. 

Στη φωτογραφία: Από την ομιλία του Simon Springer για την ολοκληρωμένη ομορφιά της αναρχικής γεωγραφίας. Lagerhaus: Kioto, Βρέμη, Γερμανία, 16 Ιουνίου 2017. 

  Dan Chodorkoff:  Η ανθρωπολογία της ουτοπίας  

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε την οικολογική καταστροφή; Πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε κοινότητες; Ποια είναι η πρακτική σημασία της ουτοπίας; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που εξετάζει ο ανθρωπολόγος Dan Chodorkoff στα δοκίμια του για την κοινωνική οικολογία και την ανάπτυξη των κοινοτήτων. Στην Ανθρωπολογία της oυτοπίας, ο συγγραφέας εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους ζωής που μπορούν να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε μια οικολογική κοινωνία. Η λύση στις κρίσεις, υποστηρίζει ο Chodorkoff, βρίσκεται στο χέρι μας και στις κοινότητές μας. Ο Chodorkoff προσφέρει ένα πλήθος πρακτικών παραδειγμάτων, τόσο από αστικές όσο και από αγροτικές κοινότητες και εξετάζει τα μαθήματα και τη σημασία τους για το μελλοντικό οικολογικό ακτιβισμό. Η ανθρωπολογία της ουτοπίας επιδιώκει να ενώσει τους σκοπούς με την πραγματικότητα. Δεν πρόκειται για μια ακαδημαϊκή πραγματεία αλλά ένα κάλεσμα για δράση. Ένα βιβλίο που πρέπει να το διαβάσουν όλοι όσοι επιθυμούν να κατανοήσουν και να αλλάξουν την κοινότητά τους και τον κόσμο.

Στη φωτογραφία: Ο Dan Chodorkoff (αριστερά) με τον Γιώργο Πουλάδο στο συνέδριο Εcological Challenges  2017 στο Όσλο της Νορβηγίας, 15 Φεβρουαρίου 2017.


 

  Janet Biehl: Η πολιτική της κοινωνικής οικολογίας  

 O ελευθεριακός κοινοτισμός επιδιώκει να αναβιώσει τις δημοκρατικές δυνατότητες που υπάρχουνε σε λανθάνουσα μορφή στις υπάρχουσες τοπικές κυβερνήσεις και να τις μετασχηματίσει σε άμεσες δημοκρατίες. Επιδιώκει την αποκέντρωση των πολιτικών κοινοτήτων ώστε να είναι προσαρμοσμένες στην ανθρώπινη κλίμακα και να ταιριάζουν με το φυσικό περιβάλλον. Επιδιώκει την αποκατάσταση των πρακτικών και των αρετών της έννοιας του πολίτη, έτσι ώστε οι άνδρες και οι γυναίκες να μπορούν συλλογικά να αναλάβουν την ευθύνη  για τη διαχείριση των δικών τους κοινοτήτων, σύμφωνα με μια ηθική της ανταλλαγής και της συνεργασίας, αντί να εξαρτώνται από τις ελίτ. Μόλις δημιουργηθούν οι άμεσες δημοκρατίες, οι εκδημοκρατισμένοι δήμοι θα μπορούν να συγκροτήσουν συνομοσπονδίες που τελικά θα αμφισβητήσουν τον καπιταλισμό και το έθνος-κράτος, οδηγώντας σε μια ορθολογική οικολογική αναρχική κοινωνία.

 


 

 István Mészáros: Η αναγκαιότητα του κοινωνικού ελέγχου  

Ο István Mészaros αποτελεί ένα από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους που έχει δημιουργήσει η παράδοση του ιστορικού υλισμού. Το έργο του ξεχωρίζει για το βάθος της ανάλυσης της θεωρίας του Μαρξ για την αλλοτρίωση, τη δομική κρίση του κεφαλαίου, το τέλος των μετα-επαναστατικών κοινωνιών σοβιετικού τύπου και για τις απαραίτητες συνθήκες μετάβασης στο σοσιαλισμό. Η διαλεκτική έρευνά του σχετικά με την κοινωνική δομή και τις μορφές της συνείδησης -μια συστηματική κριτική των κυρίαρχων μορφών σκέψης- είναι αξεπέραστη στην εποχή μας. Είναι μια ιστορική μορφή όπως ο Ούγκο Τσάβες που τον αποκάλεσε πρωτοπόρο του σοσιαλισμού του εικοστού πρώτου αιώνα. Ο Τσάβες αποκάλεσε, για πρώτη φορά, τον Mészáros «πρωτοπόρο» (Señalador de Caminos) -αναφερόμενος στο ρόλο που έπαιξε ώστε να διαφωτιστεί η μετάβαση στο σοσιαλισμό- σε μια αφιέρωση που έγραψε σ’ ένα αντίτυπο των απάντων του Simon Rodriguez που έδωσε στον Mészáros σ’ ένα δείπνο στο παλάτι Miraflores στις 10 Σεπτεμβρίου 2001. Το βιβλίο αυτό προέκυψε από μια συνομιλία που είχαμε τον Ιούλιο του 2013 στο Λονδίνο, στην οποία εξέφρασα την ανάγκη για ένα εύκολα προσβάσιμο έργο που θα αποτελούσε μια εισαγωγή στη σκέψη του για τους αμύητους. Την πρόκληση αυτή την πήρε στα σοβαρά, με αποτέλεσμα αυτό το βιβλίο. Ο ρόλος αυτού του προλόγου είναι να βοηθήσει να τεθεί το σύστημα της σκέψης του Mészaros στο σύνολό του, και ειδικά αυτό το βιβλίο, στο ιστορικό του πλαίσιο, ενώ παράλληλα να φωτιστούν  μερικές από τις ιδιαίτερες έννοιες που διέπουν την ανάλυσή του. [Από την εισαγωγή του John Bellamy Foster]


 

 Christian Fuchs: Κριτική Θεωρία της Επικοινωνίας  

Στόχος του βιβλίου είναι να παρέχει νέες αναγνώσεις για το πώς κάποια συγκεκριμένα βιβλία των συγγραφέων που σχετίζονται με τη Σχολή της Φρανκφούρτης επηρεάζουν την κριτική κατανόηση της επικοινωνίας σήμερα. Παρουσιάζονται πέντε δοκίμια που εξετάζουν πτυχές των έργων των Georg Lukács, Theodor W. Adorno, Herbert Marcuse, Axel Honneth και Jürgen Habermas και πως εφαρμόζονται οι ιδέες αυτές  για την δημιουργία θεμελίων μιας κριτικής θεωρίας της επικοινωνίας στην εποχή του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κάθε κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην επανεξέταση συγκεκριμένων ιδεών αυτών των στοχαστών. Το βιβλίο αυτό προορίζεται ως αναγνώστης των πτυχών του πολιτισμικού μαρξισμού στην ψηφιακή εποχή. 


 Raya Dunayevskaya: Μαρξισμός και ελευθερία  

H Raya Dunayevskaya υπήρξε η ιδρύτρια του μαρξιστικού ουμανισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το βιβλίο της Μαρξισμός και Ελευθερία: από το 1776 μέχρι σήμερα γράφτηκε το 1958 και αποτελεί τον πρώτο τόμο της «Τριλογίας της Επανάστασης». Σ’ αυτό το βιβλίο, η Raya Dunayevskaya προσπάθησε να διατυπώσει τις αρχές του μαρξιστικού ουμανισμού. Κεντρικό θέμα του βιβλίου αποτελεί ο ισχυρισμός της Dunayevskaya ότι «στην πράξη, ένα κίνημα είναι μια μορφή θεωρίας». Η επαφή της με τη διαλεκτική φιλοσοφία του Χέγκελ την βοήθησε να εξηγήσει ως διπλή κίνηση, από την πράξη στη θεωρία και από τη θεωρία στην πράξη, ότι οι μαύροι, οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες και οι νέοι που αγωνίζονταν για ελευθερία δεν ήταν απρόσωπες μάζες που έπρεπε να καθοδηγηθούν, αλλά η πηγή νέων επιπέδων γνώσης, επειδή στις πράξεις τους ήταν ενσωματωμένη η θεωρία της ανθρώπινης απελευθέρωσης.